Indlæg skrevet: 22.11.2021
Tips & råd til komfur, ovne og kogezoner
Koger i stedet for at stege
Aluminium er dårligt til stegning
Der er anvendt en pande af aluminium. En pande af aluminium er god til pandekager, men dårlig til bøffer, da den giver for lidt varme på bunden.
Brug en pande af støbejern eller rustfrit stål
Overpladen bliver meget varm
Kogegrejet er ikke plant i bunden
Hvis kogegrejet er skævt og står og vipper på kogezonerne, kan kogegrejet ikke optage al varmen fra kogezonerne. Kogningen går langsomt og kogezonen kan blive overophedet.
Kontrollér at kogegrejet har plan bund ved at lægge en lineal på tværs over bunden. Hvis bunden buer udad er kogegrejet uegnet. Bunden skal være plan eller bue max 2 mm indad. Brug kogegrej med plan bund, som passer til kogepladen
Varmen fra pladerne trænger ud i overpladen
Overpladen bliver op til 80°C varm. Den kan dog blive varmere, hvis der anvendes kogegrej, som ikke er plant i bunden, eller ikke passer til kogepladerne.
Støjer og klikker
Induktionsspole og ventilator afgiver lyde
Der vil forekomme støj fra induktionsspolerne og ventilatoren under brug. På de lave indstillinger vil der være kliklyde. Kliklydene forkommer, når varmen slåes til og fra.
Noget kogegrej kan forstærke støjen
Kogegrej med tynd bund kan forstærke støjen
Hvis støjen virker meget generende kan det være en løsning af skifte kogegrej.
Tænder og slukker
Overhedningssikringerne slår til og fra uafhængig af indstillingstrin
Det er de indbyggede overhedningssikringer, som sikrer at den glaskeramiske plade ikke bliver overophedet. Det vil forekomme oftest, når der anvendes kogegrej med skæv bund, eller kogegrej, som ikke passer til kogezonerne
Kogezonerne skal tænde og slukke, også på højeste trin. Det er en indbygget sikkerhed. Hvis problemet er stort, så prøv at kontrollere kogegrejet
Varmer ikke nok
Overhedningssikringerne slår til og fra uafhængig af indstillingstrin
Det er de indbyggede overhedningssikringer, som sikrer at den glaskeramiske plade ikke bliver overophedet. Det vil forekomme oftest, når der anvendes kogegrej med skæv bund, eller kogegrej, som ikke passer til kogezonerne
Kogezonerne skal tænde og slukke, også på højeste trin. Det er en indbygget sikkerhed. Hvis problemet er stort, så prøv at kontrollere kogegrejet.
Fastbrændt snavs er svært at fjerne
Sukkerholdige ting brænder meget fast i emaljen
Overkog , og især sukker og sukkerholdige retter, kan brænde sig meget fast i emaljen, men kan fjernes. Emaljebelægningen er i princippet flydende glas, som er lagt over massepladen. Emaljen er meget hård og kan tåle en hårdhændet behandling
Rengør de emaljerede masseplader på følgende måde:
- Fjern kraftigt indbrændte madrester med en barberbladsskarber.
- Rengør pladen med flydende skurecreme og en grov svamp.
- Skrub godt
- Tør af med rent vand
- Brænd resterende madrester bort ved at tænde på højeste trin. Afbrænd kun én plade ad gangen, da der bliver meget varmt.
Lyse og blanke
Pladerne slides i brug
Ved brug bliver pladerne lysere med tiden, når kogegrejet tages af og på.
Pladerne kan få deres oprindelige farve igen ved at behandle dem med kogepladerens, som findes i dagligvarehandelen. Inden pladerne behandles med kogepladerens, skal de være omhyggeligt rengjorte og tørre.
Rust
Maden koger ofte over
Hvis pladerne ofte bliver fugtige p.g.a. overkog og dette ikke bliver fjernet med det samme, vil fugten fra overkog få pladerne til at ruste
Undgå overkog ved at koge kartofler og grønsager med mindre vand.
Kog kartofler og grønsager med 1-3 dl vand. Mængden af vand afhænger af størrelsen på dén kogezone, der skal koges på.:
Brug 1 dl vand ved kogning på den lille zone (14 cm i diameter)
Brug 2 dl vand ved kogning på den mellemste zone (18 cm i diameter)
Brug 3 dl vand ved kogning på den store zone ( 21 cm i diameter)
Kom vand og grønsager i gryden. Læg et tætsluttende låg på. Tænd kogezonen på højeste trin. Hold øje med gryden. Når det damper kraftigt ud ved låget, så skru ned på lavest mulige trin (ofte trin 3 eller 4, men afhængig af hvor mange trin kogezonen har). Beregn kogetiden fra De skrues ned. Når kogetiden er gået, løfter De på låget og mærker om grønsagerne er møre. Giv dem evt. lidt mere tid. Løft ikke låget under kogetiden, det er vigtigt at låget bliver liggende på i hele kogetiden.
Udover at undgå overkog er der yderligere følgende fordele ved denne kogemetode. Det er energi- vand- og tidsbesparende, og man skal ikke hele tiden holde øje med om det koger over.
Pladerne er fugtige
Hvis pladerne ikke opvarmes efter rengøring, vil fugten fra rengøringen få pladen til at ruste
Varm pladerne godt op efter rengøring
Pladerne bliver dækket af kogepladeskjulere inden de er tørre
Når en kogepladeskjuler bliver lagt på pladen umiddelbart efter rengøring kan fugten fra rengøringen ikke komme væk. Fugten får pladen til at ruste.
Læg aldrig kogepladeskjulere på før pladerne er helt tørre
Pladerne er ikke blevet rustbeskyttet jævnligt
Masseplader er lavet af støbejern. Som alt andet jern kan pladerne med tiden ruste, hvis de ikke jævnligt bliver rustbeskyttet
Rustbeskyt pladerne på følgende måde:
- Sørg for at pladerne er omhyggelig rengjorte og tørre
- Smør et tyndt lag syrefri olie på pladerne. Vær omhyggelig med at olien kommer overalt på pladen og godt ned ved den blanke ring
- Tænd for pladerne på højeste trin i 3 min.
Skjoldet
Fugt eller rester af rengøringsmiddel
Den glaskeramiske plade har været fugtig ved opvarmning og / eller der sidder rester af rengøringsmiddel tilbage på pladen
Efter rengøring af den glaskeramiske plade, skal den først tørres af med en fugtig klud for at fjerne rester af rengøringsmiddel. Derefter tørres den af med en tør klud. Det er vigtigt at pladen er tør, når den tændes.
Sølvlignende pletter
Det er aluminumsafsmitning fra gryderne.
Det kan forekomme både fra aluminiumsgryder og fra stålgryder med sandwichbund. Det ligger på oversiden af glaspladen og kan fjernes.
Pletterne er vanskelige at fjerne, men det kan gøres på følgende måde:
- Kom et par dråber rengøringsmiddel til glaskeramik på pletten
- Brug et stykke køkkenrulle og gnid hårdt med en finger over pletten. Der skal lægges kræfter i.
- Når pletten løsnes ses det som grå afsmitning på køkkenrullen.
Gentag evt. behandlingen.
Bagværk bliver fladt
For lav temperatur
Bagværket hæver og synker derefter sammen.
Hæv temperaturen
Lang hævetid
Dejen har hævet for længe. For lang hævetid giver fladt brød
Lad dejen hæve i kortere tid
Varm væske
Fedtstoffet eller væske-blandingen har været for varm
Temperaturen skal være 37°C for frisk gær og 45-50°C for tørgær
For lidt hævemiddel
Der er brugt for lidt gær eller bagepulver
Brug mere gær eller bagepulver næste gang.
Bagværk bliver for lyst
For lav temperatur
Maden er tilberedt inden den har fået farve
Hæv temperaturen
Forkert placering af form eller skål
En lys metalform eller skåle af glas og porcelæn er placeret på risten
Placér lyse metalforme og skåle af glas og porcelæn på bageplade.
Bagværk bliver for mørkt eller for ujævnt
Forkert temperatur
Ved varmluft skal temperaturen sænkes 15-20% i forhold til tilberedning med over-undervarme
Sænk temperaturen. Ved tilberedning med varmluft skal temperaturen meget sjældent over 175°C
Ved tilberedning med varmluft bliver resultatet generelt mere uens end ved tilberedning med over-undervarme. Varmluft er mindre velegnet til bagning af ting med højt sukkerindhold. Således bliver småkager pænest, når de bliver bagt med over-undervarme
Maden er placeret forkert
Hvis bagværket / maden er placeret tilfældigt imellem hinanden på bagepladen, vil det bevirke at luften ikke kan cirkulere korrekt i ovnrummet
Placér boller o.lign. i lige rækker. Aflange ting som flûtes,kagestænger og sandkage skal placeres med enderne mod bagvæg og ovnlåge
Bagepladerne er placeret forkert
Ved tilberedning på to plader samtidig i ovnen, har pladerne stået på de forkerte ribber. Luften kan ikke cirkulere frit i ovnrummet
Se de anbefalede ribbeplaceringer i brugsanvisningen til ovnen.
Bagværk bliver skævt
For kort hævetid
Hvis bagværket stadig hæver, når det kommer ind i ovnen, vil den cirkulerende luft blæse det skævt.
Lad dejen hæve i længere tid. Hævetiden skal som regel være lidt længere, når der skal bages med varmluft. Dejen er færdighævet, når den efter et let tryk med en finger, ”hæver” sig op med det samme.
Bagværk bliver tørt
For lav temperatur
Bagværket har stået for længe i ovnen for at blive færdigt
Hæv temperaturen
For lidt væske eller for meget mel
Mel suger forskelligt. Der kan være forskel på de enkelte mærker og der kan være forskel på om melet er nyt eller gammelt. Melmængden kan variere fra bagning til bagning
Tilsæt ikke alt melet på én gang. Hold 1/3 tilbage og ælt dejen godt. Tilsæt kun mere mel, hvis dejen kan optage det.
Bagværk bliver mørkt i bunden og lyst foroven
For lav placering
Maden har fået for lidt overvarme
Placér bagepladen en ribbe højere oppe i ovnen
Forkert placering af mørk metalform
Hvis en mørk metalform bliver placeret på en bageplade kan det give for meget undervarme, maden bliver for mørk i bunden.
Placér en mørk metalform på risten.
For lang bagetid
For lav temperatur
Hvis bagværket får for lidt varme vil bagetiden blive for lang. Der sker en udtørring i stedet for en bagning.
Hæv temperaturen.
Kondensvand
Brug af for meget vand
Ved brug af den store bradepande og for meget vand ved stegning af en lille steg, vil vandoverfalden blive for stor. Vandet fordamper for hurtigt og stegen steger tør.
Brug en lille bradepande eller et ovnfast fad, som passer til stegen eller placér stegen på risten og sæt et fad i stegens størrelse i bradepanden under stegen til opsamling af stegesky.
Tilsæt intet eller meget lidt vand; max 2-5 dl. Tilsæt ikke mere vand under stegningen.
Ved brug af varmluft til stegning vil der ske en større fordampning
Den varme cirkulerende luft giver større dampudvikling i ovnrummet. Ved tilberedning på varmluft vil der også være mere udtørring af maden
Ved retter, som afgiver meget fugtighed anbefales det at anvende over-undervarme.
Ovn bliver ikke ren
Den katalytiske emalje er mættet med fedt
Porrerne i emaljen er tilstoppet af fastbrændt fedt.
Emaljen har mistet sin rengørende virkning
Sæt ovnrummet i blød, så fedtet opløses. Gør følgende:
- Tag ribberne ud af ovnrummet
- Smør ovnens sider, loft og bagvæg ind i varmt vand med håndopvaskemiddel. Brug en børste og skrub godt.
- Lad ovnrummet ”stå i blød” i denne blanding i 2 timer.
- Start ovnens renseprogram. Se brugsanvisningen.
- Lad ovnen køre på renseprogram i 2 timer.
- Efter rensning er ovnrummets sider , loft og bagvæg rene. Til gengæld kan der sidde meget fastbrændt snavs på den indvendige side af lågen, samt i ovnens bund.
- Til rengøring af indvendig ovnlåge, ovnbund, ribber og evt. rist kan ovnrensemidlet K2R anvendes.
- Placér risten i bunden af ovnrummet. Læg ribberne ovenpå risten.
- Spray med ovnrensemidlet K2R på ribber, rist og ovnbund.
- Spray derefter den indvendige side af ovnlåge med K2R.
- Luk ovnlågen og lad ovnrensemidlet virke i lang tid, gerne 24 timer. Jo længere tid.jo bedre effekt.
- Vask ovnlågen, ribberne, risten og ovnbunden med varmt vand og en klud.
- Ved afvaskning af det indvendige ovnlågeglas, kan det være nødvendigt at bruge en skraber for at fjerne det sidste genstridige snavs.
- Det kan være en fordel at skille ovnlågen helt ad for at komme ud i alle kroge. Se brugsanvisningen vedr. adskillelse af ovnlåge.
- Afslutningsvis kan glassene i ovnlågen pudses med et glaspudsemiddel.
Når renseprogrammet kører kan der forekomme kraftig udvikling af røg og lugt i forbindelse med afbrænding af fedt. Luk et vindue op eller start emhætten.
Ovnlåge og bund er meget snavsede
Afbrændt fedt sætter sig fast på flader, som ikke har katalytisk emalje
Når renseprogrammet kører, sker der en afbrænding af fedt på alle de flader, som er belagt med katalytisk emalje. De eneste steder fedtet ikke bliver brændt af, er på ovnlågen, ribberne og bunden. Her vil fedtet istedet brænde fast.
Rengør indvendigt lågeglas, ribber og ovnbund efter at renseprogrammet har kørt. Den nemmeste måde er at spraye lågeglasset, ribberne og ovnbunden med ovnrensemidlet K2R. Lad det sidde på i mange timer, gerne 1 døgn. Vask derefter lågeglas, ribber og ovnbund af med varmt vand. En anden måde kan være at smøre lågeglas, ribber og ovnbund ind i flydende brun sæbe med en svamp. Tænd ovnen på 100°C i 10 minutter. Lad ovnen afkøle og vask af.